Pieter Roefs

als het gras groen mag zijn

Maak een afspraak

Zelf kunstgras leggen

U kunt ervoor kiezen om zelf het kunstgras leggen te doen. Qua moeilijkheidsgraad is het leggen van kunstgras vergelijkbaar met het zelf leggen van bestrating. Over het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak is, hoe lastiger het is om het kunstgras te installeren. Bij grote oppervlakken dienen er namelijk naadverbindingen tussen de verschillende stroken gemaakt te worden. Het is belangrijk dat er geen naden zichtbaar zijn in de grasmat.

Vaak is het dan ook verstandig om een professioneel bedrijf in te huren voor het leggen van kunstgras. Roefs Kunstgras heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van kunstgras en zorgt ervoor dat uw kunstgras onberispelijk wordt geïnstalleerd, zodat u jarenlang kunt genieten van uw droomtuin.

U wilt toch uw Royal Grass kunstgras leggen? Vraag dan onze installatiehandleiding aan, waarmee in detail wordt toegelicht hoe u het kunstgras het beste kunt installeren. Wij kunnen u ook voorzien van enkele tips indien gewenst.

Materialen in bruikleen

U kiest ervoor om zelf kunstgras te leggen. Dat kan. Indien gewenst kunnen wij u wat tips geven om te komen tot het gewenste eindresultaat. Naast het kunstgras kunt u bij ons ook nadenband, lijm, messen, zand en geodoek kopen. Ook is het mogelijk om een aantal tools te lenen die noodzakelijk zijn voor de aanleg. Zoals een handige kar om de rol te verplaatsen naar de achtertuin, een bezandingswagen om het infill zand op de juiste manier te verdelen over het kunstgras en om het geheel mooi af te werken een borstelmachine. Hiermee worden de vezels mooi rechtop gezet en het zand perfect onderin de mat geborsteld.

Bruikleen van deze tools is alleen wanneer u het kunstgras bij ons koopt!

Kunstgras leggen, de eerste stap

Voordat u begint met het kunstgras leggen, maak een tekening om te bepalen waar de naden komen te liggen. Verwijder eerst de oude grasmat. Zorg voor een vlakke, stabiele en goed drainerende ondergrond. Grond afgraven tot ongeveer 15 cm beneden het maaiveld. Breng brekerszand en/of gemalen puin aan, daarna goed egaliseren en vervolgens de grond aantrillen. Indien het kunstgras aansluit op de bestrating adviseren wij om het zandbed 2 cm onder de rand te leggen. Extra verdichten aan de randen om inklinking door regenwater te voorkomen.

1. De ondergrond

Zorg voor een vlakke, stabiele en goed drainerende ondergrond. Grond afgraven tot ongeveer 15 cm beneden het maaiveld. Breng brekerszand en/of gemalen puin aan, daarna goed egaliseren en vervolgens de grond aantrillen. Indien het kunstgras aansluit op de bestrating adviseren wij om het zandbed 2 cm onder de rand te leggen. Extra verdichten aan de randen om inklinking door regenwater te voorkomen.
 

2. Stabilisatiedoek

Wij adviseren Geotextiel te gebruiken bij kunstgras leggen ten behoeve van de draagkracht en ter bescherming van de onderkant van de grasmat. Zo wordt de levensduur van het kunstgras verlengt. Bijkomend voordeel is dat je het kunstgras eenvoudig kunt verschuiven zonder de ondergrond te verstoren.
 

3. Op maat snijden

Meet de lengte uit, die nodig is. Rol het kunstgras over de fundering uit in dezelfde richting, liefst naar de plaats van waar u veelal naar het gras zult kijken. Maak een kleine overlapping waar de naadverbinding moet komen. Bij het maken van een naad tussen twee banen is het noodzaak de zijkanten zo recht mogelijk af te snijden. Snij met een stanleymes aan de onderkant van de mat om geen grasvezels door te knippen. Snij altijd tussen twee poolrijen door. Leg de mat altijd 2 mm van de rand, aangezien het product wat kan gaan werken onder invloed van weersomstandigheden. Hoe minder naden, hoe mooier het tapijt en hoe sterker de constructie.

4. Naden maken

Leg de banen zo dicht mogelijk tegen elkaar zodat een mooie strakke naad ontstaat. De banen mogen elkaar nergens overlappen. Als de naad er goed uitziet en het gras ligt spanningsloos op de fundering, kunt u de naad lijmen. Klap voorzichtig het kunstgras terug zodat beide helften weer mooi tegen elkaar liggen. Let op: de tapijtrug moeten droog zijn. Nooit verlijmen tijdens regen.

5. Het instrooien

Kunstgras kan verstevigd worden door het instrooien van infillzand. Ongeveer 7kg per m2 voorkomt dichtslibben van de drainagegaten.  Borstel de vezels en het infillzand in. Eventueel extra bevestigen met bodemankers. Nooit verlijmen aan de randen, omdat de kans bestaat dat de grasmat gaat plooien.

6. Opborstelen

Soms worden dezelfde plekken op het kunstgras dusdanig vaak betreden, dat opborstelen af en toe gewenst is. Het opborstelen zorgt ervoor dat de vezels keurig rechtop blijven staan en de oorspronkelijke uitstraling van het gehele kunstgrasveld behouden blijft. Het borstelen van kunstgras kan het beste in de ochtend gedaan worden (wanneer er lichte condensvorming aanwezig is); het borstelen bij droog en warm weer is af te raden.